Als ik door onze prachtige stad fiets raak ik nooit uitgekeken en voel ik mij hartstikke trots op onze stad. Terwijl ik voor de zoveelste keer passeer langs de Waal of mijn eigen Tiel-West doorkruis zie ik tóch weer nieuwe dingen en besef ik wat een geweldige stad Tiel is. Het is Tiel de afgelopen jaren verrassend voor de wind gegaan. Lokale ondernemers hebben weer werk en vele bedrijven vestigen zich in Medel. Het bejubelde succes is mooi en stelt ons in staat de stad verder te verbeteren.

Toch beneemt het succes ook het zicht op de schaduwkanten. De ongelijkheid neemt toe. Er is een grote groep die niet of nauwelijks kan meedoen. Het opleidingsniveau van ouders bepaalt grotendeels met welk schooladvies een kind naar het middelbaar onderwijs gaat. ‘Rijke’ ouders hebben geld voor bijles. Starters en mensen met een kleine portemonnee vinden steeds moeilijker een plek. Er is een prachtig gebouw voor kunst en cultuur, maar muziekles is niet voor iedereen betaalbaar. En de broodnodige vergroening gaat met een slakkengang, terwijl er reuzenstappen gezet moeten worden richting een energieneutraal Tiel in 2030. 2030? Toen ik nog studeerde hadden we het over 2020…

Op 21 maart 2018 vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Meer dan in 2014 staat onze mooie stad op een kruispunt. Wij staan voor een keuze die van grote invloed zal zijn op alle trotse Tielenaren die onze stad telt. We zijn de eerste generatie die klimaatverandering gaat merken en de laatste die er wat aan kan doen. Ik ben trots op mijn stad, maar tegelijkertijd ben ik het doormodderen zat.

Ik wil het graag anders doen. Niet alleen praten over burgers en de drie transities, maar praten mét burgers over wat er voor hen verandert. Praten met burgers die het heft allang in eigen hand hebben genomen in hun eigen buurt. Door te faciliteren en vooral goed te luisteren wat een initiatiefnemer nodig heeft. En dat kan. Zet initiatieven in de schijnwerpers, verbindt ze met elkaar, help financieel een poosje en vooral door hen ruimte te geven. Lang leve de buurtpareltjes. Niet alleen in mijn eigen Tiel-west, maar overal in de stad. De burger is geen passieve stemmer, maar draagt écht bij aan een beter, groener en eerlijker Tiel. Met politiek meer in de buurt dan in het gemeentehuis. Daar word ík trots op.

We naderen 2018. We gaan richting de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Samen met Unal Sözen, Rolvo Manuhutu, Maureen Klijn, Rob Kerkmeester en Cees Anker strijdt Kaja Sariwating voor een beter, eerlijker en groener Tiel. Kaja is op 21 maart 2018 verkiesbaar voor de gemeenteraad van Tiel namens GroenLinks met de 2e plek op de kieslijst.

 

Dit artikel is eerder verschenen op LinkedIn: https://www.linkedin.com/pulse/een-trotse-tielenaar-kaja-sariwating-msc-ll-b

 

reacties

Share This